InhoudHoofdgerechten


Mosselen
Gourmet of Vleesfondue

Raclet
Omelet uit de oven
Courgette met brie
Kalkoen dijen
Gevulde kalkoen filé
Hartige taart met andijvie

Hartige taart met paprika en champions

Hartige taart met spek en prei

Ovenschotel met rodekool en gehakt

Cadeautje van bladerdeeg

Fazant met Vijgen
Bobotie

Mosselen

Benodigdheden

  • Mosselen
  • Selderij
  • Winterpeen
  • Ui
  • Witte wijn

Werkwijze


 

Gourmet of Vleesfondue

Benodigdheden

  • Biefstuk
  • Kalkoenfilé
  • Varkensfilé
  • Gehaktballetjes(maken van hamburger)
  • Racletkaas
  • Bacon
  • Prei
  • Champignons
  • Paprika
  • Verse salade
  • Verse vruchten salade
  • Monchou gember saus
  • Cocktailsaus
  • Kruidensaus
  • Kruidenboter
  • Stokbrood

 

Raclet

Benodigdheden

  • 150 à 200 Racletkaas per persoon.
  • Salami soorten
  • Schwartzwalder schinken
  • Augurkjes
  • Bacon
  • Champignons en Oesterzwammen
  • Paprika, Prei en Ui voor de op de bakplaat. Hoort er niet echt bij
  • Verse salade
  • Verse vruchten salade
  • Peper soorten
  • Kriel aardappelen
  • Stokbrood

;

Omelet uit de oven

Benodigdheden

  • 12 St Eieren
  • 1 pond Gehakt
  • 1 Paprika
  • 5 Champignons
  • Peper en zout
  • Kruiden mengsel kan van alles zijn.

Werkwijze

  • Meng het gehakt met peper en de kruiden. Mag best pittig.
  • Rul het gehakt en voeg fijn gesneden paprika toe. Even laten garen.
  • Kluts ondertussen de eieren en vet het bakblik goed in.
  • Snij de champignons in plakjes.
  • Verspreid het gehaktmengsel op het bakblik. Leg de schijfjes champignon erop. Giet de eieren erover heen. Schudt het een beetje zodat het eimengsel goed tussen het gehakt loopt.

Hetelucht oven 170 ° 30 minuten.
Serveren met stokbrood.


Courgette met brie.

Benodigdheden

  • 1 grote Courgette
  • 2 ons Brie
  • 4 plakjes Belegen kaas
  • Peper
  • (Witte wijn)

Werkwijze

  • Snij de courgette in de langs richting in tweeën.
  • Hol de courgette uit pet een “pommes parisienne” lepel.
  • Bewaar de mooie bolletjes voor het gerecht.
  • Vul de courgette met de brie. Glad aan met de rand van de courgette.
  • Leg de bolletjes op de kaas en dek het geheel af met de plakjes belegen kaas. Maal er wat verse peper overheen.

In de oven: 3d hetelucht oven 150° 20 minuten
Op de BBQ: In een aluminiumbakje met wat witte wijn en afdekken met Aluminiumfolie.

Kalkoen dijen

Benodigdheden

  • 1 stuks Ui
  • 2 ons Spek plakjes
  • Grote champignons
  • Peper
  • Sherry

Werkwijze

  • Wrijf de kalkoen in met peper.
  • Fruit de uienringen. Haal deze uit de pan en leg ze in een ovenschaal.
  • Braad de kalkoen dijen kort en goudbruin.
  • Verpak de dijen in het spek en leg ze op de uienringen.
  • Leg de champignons om de kalkoen heen in de schaal.
  • Blus het braadsel met sherry en giet de jus die hiervan komt over de kalkoen en de champignons.
  • Zet de deksel op de ovenschaal en zet deze in de oven.

3d heteluchtoven 170 ° tijd afhankelijk van de grote van het vlees.

Gevulde kalkoen filé

Benodigdheden voor de vulling

  • 75 gr Sjalotten fijngehakt
  • 125 gr Kippengehakt
  • 100 gr Bospaddestoelen fijn gehakt
  • 2 gr Gehakte thijm
  • 1 teen Knoflook fijn gehakt
  • 50 gr Pruimen geweld en gehakt
  • 20 gr Geroosterde pijnboompitten
  • 1 dl Room
  • Notenolie
  • 1 Ei
  • 15 gr Broodkruim
  • Peper en zout

Werkwijze

  • In een koekenpan notenolie verhitten en de paddenstoelen, sjalot, knoflook en tijm bakken. Op smaak brengen met zout en peper laten afkoelen.
  • Het gehakt vermengen met het ei, de room, het broodkruim. Op smaak brengen met zout en peper en vervolgens de paddestoelen, pruimen en pijnboompitten toevoegen.
  • Van de vulling een platte schijf maken en kort bakken in notenolie met wat boter. Even proeven of de vulling op smaak is, anders bestrooien met zout en peper

Benodigdheden voor de kalkoen

  • 1kg Kalkoen filé
  • 75 gr Wortel in plakjes
  • 75 gr Knolselderij in blokjes
  • 2 Sjalotten in kwarten
  • 4 takjes Thijm gehakt
  • 2 teen Knoflook
  • 2 Laurier bladeren
  • 1dl Rode wijn
  • 1dl Kalfsfond
  • Noten olie
  • 30 gr Roomboter
  • 100 gr Spekplakjes

Werkwijze

  • De kalkoenfilet aan de zijkant insnijden en de binnenkant bestrooien met zout en peper. Vullen met het gehaktmengsel. De filet opbinden met slagerstouw en bestrooien met zout en peper.
  • In een braadslede 2 eetlepels notenolie en roomboter verhitten en de kalkoenfilet bruin braden. De kalkoen bedekken met spek. De braadslede in de oven plaatsen en de filet 30 minuten op 160º laten garen samen met de wortel, knolselderie, sjalotten, knoflook, tijm en laurierbladeren. De kalkoen regelmatig bedruipen met het braadvocht.
  • De oven uitzetten, de rode wijn en het kalfsfon toevoegen.
  • De kalkoen 30 minuten in de oven laten staan.
  • De ingredienten uit de braadslede even aanbakken en om de kalkoen draperen.
  • De inkoken en binden met een beetje bloem.

Hartige taart met andijvie

Benodigdheden

  • 1 pond Kipfilé
  • 125 gr Spekblokjes
  • 1 st Ui
  • Knoflook
  • Peterselie, basilicum
  • 6 Eieren
  • Citroen
  • Andijvie
  • Peper

Werkwijze

  • Braad de kip aan. Kan in zijn geheel kan in stukjes.
  • Bak de spekblokjes in het vet van de kip en voeg hier de gesnipperde ui en de kruiden aan toe. Bak de gesneden andijvie mee. Meng de roerbak en de kip.
  • Maak een schaal schoon met het binnenste van de citroenschil. Scheid de eiwitten van de dooiers en doe de eiwitten in de schone schaal. Klop de eiwitten stijf. (zie “praktische informatie”)Spattel het grootste deel van het geklopte eigeel door het wit.
  • Vet het bakblik in en bekleed het met de plakjes bladerdeeg.
  • Doe een deel van het eiwit en eigeel mengsel in het bakblik. Verdeel het roerbakmengsel gelijkmatig hier overheen. Verdeel het tweede deel van het eiwit en eigeel mengsel tot slot over de roerbak.
  • Vouw de randjes om en smeer deze met het laatste beetje eigeel in.

3d heteluchtoven 180 ° 30 minuten.


Hartige taart met paprika en champignons

Benodigdheden

  • 1 pond Kipfilé
  • 125 gr Spekblokjes
  • 1 Ui
  • Knoflook
  • Peterselie, basilicum
  • 6 Eieren
  • 2 Paprika
  • Champignons
  • Citroen
  • Peper
  • Bladerdeeg

Werkwijze

  • Braad de kip aan. Kan in zijn geheel kan in stukjes.
  • Bak de spekblokjes in het vet van de kip en voeg hier de gesnipperde ui en de kruiden aan toe. Bak de gesneden paprika mee.
  • Meng de roerbak en de kip.
  • Maak een schaal schoon met het binnenste van de citroenschil. Scheid de eiwitten van de dooiers en doe de eiwitten in de schone schaal. Klop de eiwitten stijf. (zie “praktische informatie”)Spattel het grootste deel van het geklopte eigeel door het wit.
  • Vet het bakblik in en bekleed het met de plakjes bladerdeeg.
  • Leg een deel van de in plakjes gesneden champignons op de bodem.
  • Doe een deel van het eiwit en eigeel mengsel in het bakblik. Verdeel het roerbakmengsel gelijkmatig hier overheen. Verdeel het tweede deel van het eiwit en eigeel mengsel over de roerbak.
  • Leg rest van de in plakjes gesneden champignons erbovenop.
  • Vouw de randjes om en smeer deze met het laatste beetje eigeel in.

3d heteluchtoven 180 ° 30 minuten.


 

Hartige taart met spek en prei

Benodigdheden

  • 250 gr Spekblokjes
  • 1 Ui
  • Knoflook
  • Peterselie, basilicum
  • 200 gr Kwark
  • 2 Eieren splitsen
  • Prei
  • 2 tenen Knoflook
  • Peper
  • Bladerdeeg

Werkwijze

  • Bak de en voeg hier de gesnipperde ui, knoflook en de kruiden aan toe. Bak de gesneden prei mee.
  • Laat de roerbak uitlekken.
  • Maak een schaal schoon met het binnenste van de citroenschil. Scheid de eiwitten van de dooiers en doe de eiwitten in de schone schaal. Klop de eiwitten stijf. (zie “praktische informatie”)Spattel het grootste deel van het geklopte eigeel door het wit.
  • Vet de spring vorm in en bekleed het met de plakjes bladerdeeg.
  • Meng de kwark, het eiwit en de roerbak en vul hiermee de vorm.
  • Vouw de randjes om en smeer deze met het eigeel in.

3d heteluchtoven 180 ° 30 minuten.


 

Ovenschotel met rodekool en gehakt

Benodigdheden

  • 1 pond Rundergehakt
  • 4 ons Gekookte rodekool
  • 3 st Goudrenetten in schijven
  • Aardappelpuree
  • Ui
  • Paneermeel
  • Peper en zout

Werkwijze

  • Fruit de gesnipperde ui. Voeg het gehakt toe en rul het. Breng het op smaak met peper
  • Maak de puree.
  • Leg de rodekool onder in de ovenschaal.
  • Leg hier overheen de schijfjes appel.
  • Daarop komt het gehakt mengsel. En tot slot de aardappelpuree.
  • Ter garnering wordt het paneermeel erover gestrooid.

 

Cadeautje van bladerdeeg

Benodigdheden

  • 10 plakjes Bladerdeeg
  • 1 pond Gehakt
  • Ui
  • Peper
  • Speculaas kruiden
  • Hachee kruiden
  • Knoflook
  • Ei
  • Bakpapier

Werkwijze

  • Meng de kruiden, de peper en de knoflook door het gehakt.
  • Fruit de gesnipperde ui en rul het gehakt hier doorheen.
  • Leg een plakje bladerdeeg op het bakpapier.
  • Doe hier genoeg gehaktmengsel op.
  • Snij met een sherryglas een rondje uit het tweede plakje bladerdeeg
  • Leg het plakje op het gehaktmengsel en druk de randen van het bladerdeeg op elkaar. Leg het rondje op het bakpapier.
  • Kluts het ei om het op het bladerdeeg te smeren, zowel het pakketje als het rondje.
  • Maak zoveel pakketjes als nodig. Leg bij het serveren het rondje in het gat.

3 d hetelucht ovenstand 180° 30 minuten


Fazant met Vijgen

Benodigdheden

  • 1 Fazant
  • 5 dl Port
  • 1 pond Gedroogde vijgen
  • 1 dl Cognac
  • 100 gr Boter
  • 1 takje Tijm
  • 4 teentjes Knoflook
  • 1 Blaadje laurier
  • 2 Kruidnagels
  • Nootmuskaat
  • Sneden brood (2 cm dik)
  • Peper en zout
  • 2 ons Spek plakjes

Werkwijze

  • Zet de avond voor het servies de vijgen in de marinade.
  • Hiertoe halen we de steeltjes van de vijgen, verwarmen de port tot lauwwarm, geven er de kruidnagels bij en wat nootmuskaat en voegen hier de vijgen bij. Laat ze de hele nacht marineren.
  • Bestrooi de fazant van binnen en buiten met peper en zout. Houd de lever apart. Leg de fazant in een ovenvaste schaal. Doe er 50 gram boter in stukjes over. Smelt de rest van de boter en giet deze er ook over.
  • Braad de fazant eerst aan in de pan zodat deze een bruin laagje heeft. Pak hem dan in spek en zet de fazant in de oven. 200° Laat ze daar 15 minuten en arroseer de fazant vaak met het braadvocht. Als de fazant mooi van kleur is halen we ze uit de oven, doen ze in een diepe pan, geven er het braadvocht over en flamberen ze met de cognac. We leggen er de ongeschilde teentjes knoflook bij, de tijm, de laurier en geven er 1 dl van het marinadevocht van de vijgen bij. Bedek de pan met de deksel en laat nog 35 minuten zachtjes smoren. Breng ondertussen de vijgen met hun marinadevocht zachtjes aan de kook en laat ze 35 minuten koken.
  • Vijf minuten voor het einde van de kooktijd van de fazant, voegen we hier de vijgen bij. Laat de saus even koken zonder de deksel op de pan.
  • Leg de fazant op op een voorverwarmde dienschaal omring het geheel met vijgen, geef de saus in een sauscière en serveer onmiddellijk. (Snij de korsten van het brood en smeer de sneden in met wat boter. Wrijf de lever fijn en smeer ze op het brood. Laat het brood onder de salamander bruin worden. . Leg het brood op een voorverwarmde dienschaal waarop daarna de fazant gelegd wordt.) Niet door mij gedaan hoort wel bij het recept.

Bobotie (Afrikaanse ovenschotel)

Benodigdheden

  • 1 kg Gehakt
  • 2 stuk Uien gesnipperd
  • 4 stuk Witte boterhammen in blokjes
  • 250 ml Melk
  • 3 Eieren
  • 1 el Kerrie
  • 1 ½ el Suiker
  • 2 tl Zout
  • ½ tl Peper
  • 2 el Azijn of citroensap
  • 8 stuk Amandelen
  • 4 stuk Laurierblad
  • ½ el Koenjit
  • 500 gr Sperzieboontjes
  • 2 stuk Zure appelen

Werkwijze

  • Laat de blokjes witbrood wellen in melk. Breek de boontjes in drieën. Fruit de gesnipperde ui.
  • Voeg de kruiden erbij en rul in dit mengsel het gehakt. Voeg brood,boontjes en de appel in blokjes toe.
  • Snij de amandelen in kwarten. Kluts de eieren met melk.
  • Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal. Strooi de amandelen erover heen en druk het geheel goed aan. Steek de laurierbladeren in de massa en giet de eieren eroverheen.

30 minuten in de oven op 180°
Heerlijk met gele rijst met rozijnen en zure komkommer.